Περούκες και Προβλήματα στην Υγεία

Οι περούκες χρησιμοποιούνται από άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας καθώς και από παιδιά και γιαυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκαλούν στην υγεία μας. Χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια όχι μόνο σαν ένα έξτρα αξεσουάρ αλλά και ως κάλυμμα όταν υπάρχει φαλάκρα ή κακοσχηματισμένα μαλλιά.

Παρόλο που έχει υπάρξει εξέλιξη στην κατασκευή τους σχετικά με την ποιότητα ή το είδος της τρίχας που χρησιμοποιείται ( συνθετική ή φυσική) και γενικότερα τις βελτιώσεις τους , έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας. Τα παρακάτω θα ρίξουν φώς στους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση περούκας και θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα: «Βλάπτει η περούκα την υγεία σου;»

Προβλήματα στην υγεία που μπορεί να προκληθούν

Πονοκέφαλοι

Η χρήση περούκας προκαλεί πίεση στο κεφάλι η οποία οδηγεί σε συχνούς πονοκέφαλους.

Τριχόπτωση

Φορώντας περούκα δημιουργείται ζημιά ακόμη και στα υγιή μαλλιά με αποτέλεσμα την τριχόπτωση.

Πιτυρίδα και κατεστραμμένα μαλλιά (μαλλιά που σπάνε, χωρίς ζωή)

Πιτυρίδα, μαλλιά που σπάνε κλπ προκαλούνται από την Υποξία (hypoxia) (έλλειψη οξυγόνου στο δέρμα του κεφαλιού και στους ιστούς των ριζών της τρίχας).
Για τα άτομα που έχουν φαλάκρα ή τους πέφτουν τα μαλλιά και οδεύουν προς φαλάκρα, το να φορούν περούκα θα έχει κατάληξη σε προβλήματα στην υγεία του δέρματος του κεφαλιού τους (σκάλπ) αφού δεν λαμβάνει τα απαραίτητα φυσικά σωματικά έλαια με αποτέλεσμα να καταλήξει σε υπερβολική ξηροδερμία. H ξηροδερμία πολλές φορές μπορεί να είναι οδυνηρή και να μειώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης τριχοφυΐας. Όταν δεν χρησιμοποιούμε περούκα παρέχουμε στο κεφάλι την έκθεση που χρειάζεται στον φρέσκο αέρα και τα φυσικά έλαια έτσι ώστε να αποφευχθούν η ξηροδερμία και κατ’επέκταση η μείωση νέας τριχοφυΐας.

Αλλεργίες

Ό χρήστης περούκας πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν πάσχει από αλλεργίες στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην περούκα. Παρόλ’αυτά, αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί και από τις κόλλες που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση τους.
Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τύπο και στυλ περουκών καθώς και συνθετικές ή φυσικές τρίχες περούκας, και οι δύο επιλογές προκαλούν τα ίδια προβλήματα στην υγεία.

Ένα αληθινό και ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου στην οποία δημιουργήθηκε ζημιά στην υγεία της από χρήση περουκών: H ηθοποιός Countess Vaughn (εικόνα 1).

“Aποκτάς αμέσως ένα γεμάτο περίγραμμα μαλλιών. Την φορούσα από τις 24/7ου. 5 χρόνια μετά άρχισε το δράμα. Ο κίνδυνος εμφανίστηκε όταν άρχισαν σημεία του προσώπου μου όπως από τα αυτιά, το μέτωπο, το σβέρκο, το πρόσωπο μου να στάζουν δύσοσμο υγρό. Ήταν οδυνηρό»”
Η ζημιά είχε προκληθεί από την κόλλα της περούκας.

Ακόμα υπάρχει κίνδυνος για πλακώδες κυτταρικό καρκίνωμα (εικόνα 2) και επιδύνωση του καρκινου για άτομα με καρκίνο του δέρματος (επαναλαμβανόμενος ερεθισμός και μικροτραύματα με βάση προηγούμενης έκθεσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV)).

Οι επιπλοκές της Τριχόπτωσης στην υγεία

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους που επιφέρουν τα extensions μαλλιών

Οι επιπτώσεις που προκαλεί μια Μεταμόσχευση μαλλιών

Πηγές:

http://www.youtube.com/watch?v=nPFyZpc2qB4
http://www.huffingtonpost.com/2014/03/17/countess-vaughn-hair-loss-lace-front-wigs_n_4980998.html
http://www.hairwizz.com/how-to/wigs-cause-health-problems

TOP
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας.. Περισσότερα
ΑΠΟΡΡΙΨΗΑΠΟΔΟΧΗ