Ρόλος και χρησιμότητα των μαλλιών

Φυσικός φραγμός & Θερμική μόνωση


Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η διατήρηση σταθερής και συγκεκριμένης θερμοκρασίας στον εγκέφαλο είναι απαραίτητη και μάλιστα ζωτικής σημασίας όσον αφορά την καλύτερη ασφαλέστερη και μακροχρόνια επιβίωση του. Ετσι, η τρίχα εξασφαλίζει στον άνθρωπο την καλύτερη και ασφαλέστερη μακροβιότητα του.

 

Αναλυτικά ο ρόλος των μαλλιών:

1. Προστασία από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, ερεθιστικούς παράγοντες της ατμόσφαιρας, μικρόβια κ.α.

2.Θερμική μόνωση εξασφαλίζοντας τη σταθερή θερμοκρασία που χρειάζεται το μυαλό για τη σωστή και τη μακροχρόνια επιβίωση του

3.Ανοσοπροστασία του οργανισμού μας μέσω της προστασίας του εγκεφάλου, επιρρεάζοντας άμεσα τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού και νευρικού μας συστήματος

 

Από το 2003 οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα θερμόαιμα ζώα που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένης θερμιδικής απόδοσης παρουσιάζουν χαμηλότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματός τους και ζουν περισσότερο.
Ερευνητές στο ερευνητικό ινστιτούτο του La Jolla στο San Diego στην Καλιφόρνια αναφέρουν πως δοκιμάζοντας να μειώσουν την εσωτερική θερμοκρασία ποντικιών, μπόρεσαν να επιμηκύνουν τη διάρκεια των πειραματόζωων αυτών, μέχρι και 20 τις εκατό. Πέτυχαν να προσθέσουν τρεις μήνες επιπλέον ζωή στα ποντίκια, τα οποία σε κανονικές συνθήκες ζουν μέχρι δύο χρόνια.

Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος και τα επίπεδα ορού δύο φυσικών χημικών ουσιών που παράγει ο οργανισμός σχετίζονται άμεσα με τη μακροζωία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Science.

Η έρευνα διεξήχθη στη Βαλτιμόρη και οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη φυσική κατάσταση 1.500 ατόμων τα οποία παρακολουθούσαν ιατρικά από το 1958, με σκοπό να μελετήσουν τις μεταβολές της κατάστασης της υγείας τους με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνιζαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και υψηλά επίπεδα της DHES παρουσίαζαν αυξημένο χρόνο επιβίωσης.

 

Οι φάσεις της ζωής μιας τρίχας είναι οι εξής :


Αναγενής, που αποτελεί τη φάση ανάπτυξής της με έντονη δραστηριότητα του θυλάκου

Καταγενής, όπου ο θύλακος προετοιμάζεται για την απόπτωση της τρίχας

Τελογενής, που αποτελεί και το στάδιο ανάπαυσης του θυλάκου. Στο τέλος της, η τρίχα αποπίπτει, ο θύλακος ανασχηματίζεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος.

Στι περιπτώσεις αυξημένης τριχόπτωσης και αραίωσης των μαλλιών, ο κύκλος της ζωής της τρίχας, γίνεται όλο και συντομότερος.

 

Μαλλιά και Ηλικία


Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας χρειάζεται περισσότερα τα μαλλιά καθώς όλος ο οργανισμός του γίνεται πιο ασθενικός και ευάλωτος. Έτσι ο ρόλος των μαλλιών είναι σπουδαιότερος και πιο αναγκαίος.