Ρόλος και χρησιμότητα των μαλλιών

Μαλλιά : Είναι η διατηρηση της σωστής θερμοκρασίας με τη βοήθεια της λοσιόν MEXIS/M6S PATENT, κλειδί για τη μακροζωία;


Η Τρίχα: Φυσικός φραγμός & Θερμική μόνωση


Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι η διατήρηση σταθερής και συγκεκριμένης θερμοκρασίας στον εγκέφαλο είναι απαραίτητη και μάλιστα ζωτικής σημασίας όσον αφορά την καλύτερη ασφαλέστερη και μακροχρόνια επιβίωση του. Ετσι κατ’επέκταση η τρίχα εξασφαλίζει στον άνθρωπο την καλύτερη και ασφαλέστερη μακροβιότητα του.

Ετσι, η βασική λειτουργία της τρίχας είναι η προστασία του κεφαλιού και του μυαλού.

Η τρίχα αποτελείται από μαλακούς ιστούς που καλύπτουν το κρανίο.

Είναι μία συνεχής, ελαστική και ανθεκτική εξωτερική στοιβάδα με ποικίλους ρόλους.

Οι βασικοί ρόλοι της τρίχας είναι ο φυσικός φραγμός , η ανοσο-προστασία και η θερμική μόνωση και όχι η αισθητική όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Tι σημαίνουν αυτά:

1. Φυσικός φραγμός σημαίνει η προστασία από τις απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών, το νερό (πόσο κρύο ή ζεστό ή και μολυσμένο είναι), τα μικρόβια και τις διάφορες λοιμώξεις )

2.Ανοσοπροστασία (το τριχωτό προστατεύει το άνοσο σύστημα, δηλαδή όταν χάνονται τα μαλλιά μας τότε χάνεται και η άμυνα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά όλος ο οργανισμός και να νοσεί).

3.Θερμική μόνωση σημαίνει η εξασφάλιση διατήρησης της σταθερής θερμοκρασίας που χρειάζεται το μυαλό για τη σωστή και τη μακροχρόνια επιβίωση του.
Ο ρόλος των μαλλιών επίσης είναι

4. Προστατευτικός για το δέρμα που καλύπτει και το κρανίο από τη θερμότητα, και τις βλαπτικές επιδράσεις,

5. Αισθητηριακός, αφού οι τρίχες όλου του σώματος αποτελούν όργανα αφής

6. Αισθητικός αφού τα μαλλιά μας χαρακτηρίζουν και μας ομορφαίνουν.

Κατ’επέκταση, χάνοντας τα μαλλιά μας μειώνεται και η προστασία του οργανισμού μας από αυτά και δημιουργούνται οι πιθανότητες διαφόρων επιπλοκών στην υγεία.

Από το 2003 οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα θερμόαιμα ζώα που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένης θερμιδικής απόδοσης παρουσιάζουν χαμηλότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματός τους και ζουν περισσότερο.
Ερευνητές στο ερευνητικό ινστιτούτο του La Jolla στο San Diego στην Καλιφόρνια αναφέρουν πως δοκιμάζοντας να μειώσουν την εσωτερική θερμοκρασία ποντικιών, μπόρεσαν να επιμηκύνουν τη διάρκεια των πειραματόζωων αυτών, μέχρι και 20 τις εκατό. Πέτυχαν να προσθέσουν τρεις μήνες επιπλέον ζωή στα ποντίκια, τα οποία σε κανονικές συνθήκες ζουν μέχρι δύο χρόνια.

Νέα Υόρκη: Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος και τα επίπεδα ορού δύο φυσικών χημικών ουσιών που παράγει ο οργανισμός σχετίζονται άμεσα με τη μακροζωία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Science.
Η έρευνα διεξήχθη στη Βαλτιμόρη και οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη φυσική κατάσταση 1.500 ατόμων τα οποία παρακολουθούσαν ιατρικά από το 1958, με σκοπό να μελετήσουν τις μεταβολές της κατάστασης της υγείας τους με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνιζαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και υψηλά επίπεδα της DHES παρουσίαζαν αυξημένο χρόνο επιβίωσης.

http://tech.pathfinder.gr
http://www.xrisima.gr
http://www.sanfordburnham.org
http://health.in.gr

Μαλλιά


Βασικό χαρακτηριστικό της εξωτερικής εμφάνισης είναι τα μαλλιά. Μας γεμίζει ικανοποίηση αν έχουμε αστραφτερά, πλούσια και υγιή μαλλιά και τα νιώθουμε να μας στολίζουν . Η τριχόπτωση και η φαλάκρα μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, ψυχολογικά επιβαρυνόμαστε, με αποτέλεσμα να αποκτούμε στρές, νεύρα, ανασφάλεια για το τι θα συμβεί και μείωση της συγκέντρωσης αλλά και της αυτοπεποίθησής μας. Η έκτασή της τριχόπτωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως επίσης και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που τη συνοδεύουν.

Αναλυτικότερα ο ρόλος των μαλλιών:


1. Προστατευτικός, για το υποκείμενο δέρμα και το κρανίο από τη θερμότητα, τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, τους μικροτραυματισμούς αλλά και από την ερεθιστική δράση διαφόρων χημικών ουσιών. Επίσης προστατεύουν από τη βροχή και την υγρασία και απορροφά τον ιδρώτα. Το μαλλί βοηθά τα ζώα να κρύβονται, να δείχνουν μεγαλύτερα και πιο απειλητικά ή να ζευγαρώσουν, όπως τα λιοντάρια, για παράδειγμα. Το μαλλί πολλών ζώων αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή για διάφορους λόγους.
2. Αισθητηριακός, αφού οι τρίχες όλου του σώματος αποτελούν όργανα αφής. Ανατομικά, η τρίχα αποτελείται από το ορατό της τμήμα, τη ρίζα και το θύλακο. Ο τελευταίος είναι το σημείο από το οποίο αυτή στηρίζεται και τρέφεται. Βρίσκεται μέσα στο δέρμα και υποδέχεται τη ρίζα, δηλαδή το κατώτερο τμήμα του ορατού μέρους της τρίχας. Φυσιολογικά, υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια τρίχες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων το ένα πέμπτο στο κεφάλι. Από αυτές, στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκονται συγκεντρωμένες περί τις 100.000, αυτός όμως ο αριθμός μπορεί να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με το χρώμα και να κυμαίνεται από περίπου 90000 στους κοκκινομάλληδες μέχρι 140000 στους ξανθούς με τους υπόλοιπους να βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Οι τρίχες αυτές δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση του κύκλου της ζωής τους. Οι φάσεις της ζωής μιας τρίχας είναι οι εξής :

Αναγενής, που αποτελεί τη φάση ανάπτυξής της με έντονη δραστηριότητα του θυλάκου

Καταγενής, όπου ο θύλακος προετοιμάζεται για την απόπτωση της τρίχας

Τελογενής, που αποτελεί και το στάδιο ανάπαυσης του θυλάκου. Στο τέλος της, η τρίχα αποπίπτει, ο θύλακος ανασχηματίζεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος.

http://www.neaepohi.gr

Το χρώμα των μαλλιών κληρονομείται από τους γονείς του κάθε ατόμου μέσω των γονιδίων. Δεν είναι εφικτό να αποκτήσει κάποιος χρώμα διαφορετικό των γονέων του. Παρ όλ’ αυτά κάποιος γονέας μπορεί να έχει υπολειπόμενο κάποιο γονίδιο κι έτσι να μην έχει φανεί επάνω του. Οι βαφές μαλλιών είναι χημικά μείγματα που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών με τη βοήθεια μιας χημικής αντίδρασης. Πολλοί άνθρωποι βάφουν τα μαλλιά τους για να κρύψουν το γκρι χρώμα που αποκτούν όσο αυτοί μεγαλώνουν.
Η μορφή των μαλλιών κληρονομείται επίσης. Η πυκνότητα, το χρώμα καθώς και η τάση τους να σγουραίνουν κληρονομείται. Επίσης υπάρχουν γενετικές διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες όπως το ότι στους άντρες βγαίνουν περισσότερες και πυκνότερες τρίχες στο σώμα.

Μαλλιά και Γηρατειά


μαλλια γηρατεια
Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας χρειάζεται περισσότερα τα μαλλιά καθώς όλος ο οργανισμός του γίνεται πιο ασθενικός και ευάλωτος. Έτσι ο ρόλος των μαλλιών είναι σπουδαιότερος και πιο αναγκαίος για τους παρακάτω λόγους:
Προστασία από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες.
Θερμομόνωση και συμβολή στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος
Αποφυγή πιθανοτήτων επιπλοκών στην υγεία από την τριχόπτωση και τη φαλάκρα οι οποίες αποδεδειγμένα είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές.

Ιστορία και πολιτισμός


Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τα μαλλιά της κεφαλής για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Για τους άνδρες και τις γυναίκες, το στυλ και ο χρωματισμός των μαλλιών είναι ένας τρόπος να δείχνουν καλά, και να παίρνουν γόητρο και σεβασμό. Μερικές φορές η κοινωνία δημιουργείι κανόνες για τα μαλλιά, για παράδειγμα με το να μην επιτρέπει στους ανθρώπους να κόψουν τα μαλλιά ή τα γένια, ή το αντίθετο.