Αιτίες και Είδη Τριχόπτωσης


Η τριχόπτωση ενοχλεί και ανησυχεί ανθρώπους σε κάθε ηλικία. Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, ανησυχούν το ίδιο και αισθάνονται άσχημα και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βελτιώσουν την κατάσταση αυτή ή και να την διορθώσουν. Κατά το χτένισμα, το λούσιμο ή και στον ύπνο πέφτουν συγκεκριμένες ποσότητες μαλλιών, ωστόσο αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς είναι οι αδύνατες τρίχες αυτές που πέφτουν, πράγμα το οποίο θεωρείται αρκετά φυσιολογικό, ακόμη και για ανθρώπους με υγιή ανάπτυξη μαλλιών.

Αλλά, εάν λαμβάνει χώρα σημαντική σε ποσότητα τριχόπτωση, τότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνουμε ημερησίως κάποιες τρίχες λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από τον φυσιολογικό αριθμό των τριχών ημερησίως και κάποιες δεν ξαναεμφανίζονται.

Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. ‘Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton καιLudwig ) η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, λέγεται Αλωπεκία.

Αιτίες της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλλα ανεξαρτήτου ηλικίας. Και για τα δύο φύλλα η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό. Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα.

Επίσης έχουν σημειωθεί σαν σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος. Αυτά είναι τα πιο συνήθη αίτια της τριχόπτωσης και για τα δύο φύλα, αλλά στις γυναίκες ειδικά υπάρχουν και άλλα αίτια, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, ή άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μερικές φορές ακόμη και διάφορες μορφές μυκητίασης μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Έχει επίσης βρεθεί ότι μία σοβαρή μορφή τριχόπτωσης παρουσιάζεται σε ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη και καρκίνο. Υπάρχουν ακόμη άλλα αίτια, όπως όταν δεν εφαρμόζεται η κατάλληλη φροντίδα για τα μαλλιά. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, τα εξτένσιονς και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Επιπλέον και ειδικότερα όσον αφορά τα εξτένσιονς μαλλιών, που προστίθενται, ή προσαρμόζονται στα πραγματικά μαλλιά, χρησιμοποιώντας κόλλα, θέτει σε υπερβολική ένταση τις ρίζες των μαλλιών, και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών, και είναι μία από τις αιτίες της αραίωσης σε σημεία (traction alopecia).Αιτίες και Είδη Τριχόπτωσης


Είδη Τριχόπτωσης1.

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους , αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση εμφανίζουν βαθμιαία αραίωση των τριχών σε όλο το κρανίο. Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες.

2.

Γυροειδής Αλωπεκία (Άστατες αραιώσεις)

Γυροειδής Αλωπεκία (Άστατες αραιώσεις)

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών ή και περισσότερο, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος. Εμφανίζεται αρχικά με μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής ή. φρύδια, βλεφαρίδες, οι τρίχες του γενιού, των μασχαλών, του εφηβαίου και του σώματος. Οι τρίχες ελλείπουν τελείως και το δέρμα είναι λείο, λευκωπό και μαλακό, με αρχικά διευρυμένους πόρους. Υπάρχουν πολλές μορφές γυροειδούς, με ποικίλη πρόγνωση. Διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: τον κοινό 83%, ατοπικό 10%, προϋπερτασικό 4% και μεικτό 3%. Κι εδώ η πρόγνωση ποικίλλει από τύπο σε τύπο.

3.

Έλξης αλωπεκία

Έλξης αλωπεκία

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αλωπεκία έλξης είναι αλωπεκία από φυσική έλξη. Παραλλαγή παρουσιάσεις υπάρχουν με την ορολογία που είναι προαιρετική για διαφοροποίηση σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει αλωπεκία frontalislinearis (ALF), πιο γνωστό ως οριακό αλωπεκία και αλωπεκία σινιόν, που είναι πότε ένα σφιχτό κότσο τα μαλλιά προκαλεί τις αλλαγές έλξης. Μπορεί να προκληθεί επισης από τα εξτένσιονς μαλλιών Αλωπεκία totalis - πλήρη απώλεια του τριχωτού της κεφαλής. Είναι η πιο εκτεταμένη μορφή, στην οποία όλο το τριχωτό της κεφαλής πηγαίνει φαλακρός. Αλωπεκία universalis - πλήρη απώλεια όλων των τριχών του σώματος. Trichotillomania - Πρόκειται για τη συνήθεια του κάποιος εθελοντικά το τράβηγμα με το δικό μαλλιά τους ή συστροφή τους, μερικές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούν. Το τριχωτό της κεφαλής και βλεφαρίδες είναι συχνά επηρεάζονται. Σε αντίθεση με μπαλώματα γυροειδής αλωπεκία, η οποία είναι απολύτως ομαλή, μπαλώματα μαλλιά σε trichotillomania δείχνουν σπασμένα-off τρίχες. Tinea capitis - Tinea είναι ο ιατρικός όρος για μυκητιασική λοίμωξη, και κεφαλικό το κεφάλι μέσα. Tinea capitis είναι μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής που ως επί το πλείστον επηρεάζει τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Φαλακρά σημεία δείχνουν συνήθως σπασμένα-off τρίχες. Η διάχυτη απώλεια μαλλιών - Αυτή είναι μια γενική αραίωση των μαλλιών, χωρίς συγκεκριμένες φαλακρός κηλίδες ή μοτίβα. Ενώ αυτός ο τύπος τριχόπτωσης μπορεί να μην είναι αισθητή για τους άλλους, συχνά το άτομο θα αισθανθεί τα μαλλιά τους δεν είναι τόσο παχύ ή πλήρη, όπως ήταν προηγουμένως.